Teosyal

Prednosti hijaluronske kiseline

Korisne funkcije hijaluronske kiseline u nezi kože i zdravstvu su široke i raznolike. Nalazi se u našoj koži, zglobovima, očima i vezivnom tkivu, a najvažnija funkcija joj je veoma visok kapacitet zadržavanja vode.

U našoj koži hijaluronska kiselina je prisutna u velikim količinama u ekstraćelijskom matriksu. Zbog svoje značajne sposobnosti privlačenja i vezivanja molekula vode, važna je za održavanje strukture i volumena kože. Zajedno kolagen, elastin i hijaluronska kiselina čine ,,skelet’’ kože pružajući joj strukturu i teksturu.

Hijaluronska kiselina takođe ima ulogu u sanaciji tkiva i rana. U zglobovima je prisutna u hrskavici i sinovijalnoj tečnosti i deluje kao lubrikant i stres-amortizer.

Hijaluronska kiselina i nega kože

Kako starimo, tkivo naše kože postaje dehidrirano, a vlakna kolagena i elastina gube svoju strukturu, što rezultuje gubitkom volumena kože i formiranjem bora i nabora na licu koje su obično karakteristike zrele kože.

Hijaluroska kiselina pomaže u smanjenju bora i poboljšava zdravlje kože. Pruža kontinuiranu hidrataciju naše kože vezujući do 1000 puta veću količinu vode. To je jedina biološka supstanca koja može zadržati toliku količinu vode. Zapravo jedna od karakteristika mladalačke kože je hidriranost koja pomaže da koža ostane glatka jedra i zdrava. S godinama sposobnost naše kože da proizvodi hijaluronsku kiselinu opada: naša koža gubi vlažnost što rezultuje gubitkom čvrstine i elastičnosti.

Takođe igra značajnu ulogu u smanjenju oksidativnih oštećenja naše kože uzrokovanih unutrašnjim i spoljašnjim faktorima kao što je UV zračenje (takođe nazvano fotostarenje).

Primarni način na koji hijaluronska kiselina pomaže u poboljšanju izgleda (foto)ostarele kože je smanjenje gubitka vode iz epiderma. Na starenje kože utiču i hormonalne promene: smanjena proizvodnja polnih hormona poput estrogena može dovesti do razgradnje kolagena, što rezultuje suvoćom, gubitkom elastičnosti i njenim boranjem.

Nove generacije hijaluronskih dermalnih filera posebno su razvijene kako bi se prilagodile pokretima i dinamici lica.

Nude trenutni efekat povećanja volumena i osmišljeni su da kreiraju i obnove volumen lica i reoblikuju konture.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da stimulišu proizvodnju kolagena i izvrsnom kapacitetu zadržavanja vode, hijaluronska kiselina održava našu kožu glatkom, jedrom i dobro hidriranom.

Hijaluronska kiselina u zdravstvu

Zbog njenog prisustva u toliko mnogo struktura organizma otkrivene su brojne medicinske primene hijaluronske kiseline.

Neke od važnih primena uključuju:

  • Formiranje ožiljaka na hirurškim ranama može se sprečiti davanjem hijaluronske kiseline tokom operacije
  • Stvara povoljne ishode zaceljenja rana
  • Lečenje osteoartritisa kolena i reumatoidnog artritisa
  • Lečenje katarakte
  • Delotvorni agens u različitim načinima primene uključujući oftalmološku, nazalnu, plućnu parenteralnu i lokalnu primenu
Newsletter